Soletov osvrt sa Half Ironmana

Odakle početi sa reportažom utrke half Ironmana. Utrka koja mi se mota u glavi već godinama. Od prvog susreta sa triathlonom kao junior davne 1995 godione… od same odluke da krenem na utrku pred godinu dana… od početka priprema u kolovozu 2012., ili od same prijave u studenom 2012. Teško je reći. Trka se ne sastoji samo od tog jedog dana, 01.09.2013. godine, već mjeseci, čak godina unatrag..

Utrka se održala u mjestu Zell am See u blizini grada Salzburga u i oko jezera pod organizacijom i licencom IRONMAN-a. Trenutno top serijala utrka triathlona u dužinama dugog i half ironman. Same prijave na pojedine utrke serijala popune se u roku samo par sati, a radi se o 2000 natjecatelja. Prijave ove trke zatvorene su još u ožujku, što je odličan pokazatelj interesa ljudi za ovaj serijal.

Planirano vrijeme završetka 1,9 km privanja, 90 km bickle i 21 km trčanja bilo mi je između 5:45 i 6:00 sati. Ujutro nakon slabo prospavane noći došao je start. Iz vode sam nakon 1,9 km plivanja izašao za 35 min što je bilo 5 min bolje od planiranog. Uslijedilo je trčkaranje kroz tranziciju, skidanje plivačkog odijela i oblačenje biciklističke opreme. Na samom startu i kroz dvije trećine biciklističke dionice je padala kišica u kombinaciji sa vjetrom, uz ne baš ugodnu temperaturu od nekih 15-18 stupnjeva. Bajk je odrađen 12 min bolje od planiranog, tj. 90 km za 2:48 h što je po kiši i mokroj cesti odličan rezultat. Neopisiv je osjećaj prolaska kroz centar gdje cijeli grad živi za utrku, navija za svakog pojedinog vozača. Nakon bajka i odvoženih 90 km, ostao je samo još polumaraton. Krenuvši u trkačku dionicu ‘lagano’ sa adrenalinom i prolaskom 4:45 min/km odlučio sam usporiti i zaboraviti rezultat, imati samo cilj i završetak u glavi. Ali nije to jednostavno, usporiti?? Hehhe nema šanse…nije išlo…odrađen je polumaraton sa prosjekom od 5:15 min/h sa vremenom od 1:51 h – 9 minuta bolje od planiranog :). Ukupno vrijeme sa tranzicijama bilo mi je 5:27…nisam mogao vjerovati…ušao sam u cilj sa suzom u oku i osmjehom na licu kao malo dijete. U ukupnom poretku sam se plasirao u prednji dio zlatne sredine: 891 od 2000 natjecatelja.

Spomenuo bih da na trci nisam bio jedini Labinjon, već je bio i moj rista Lučo. Ima duplo više godina od mene, a završio je u zavidnom vremenu od nešto više od 6 sati. Svaka čast!

Organizacija? Čista desetka. Sam broj od 5000 volontera koji su na utrci bili na usluzi mnoštvu od 2000 natjecatelja…mislim da broj govori sve..:)

Planovi? Već je odabran datum drugog halfa…heheh…lako se navući! Posebno hvala Albi, Paliski te Grahu na savjetima :).

Vaš želježničar.

Leave a Reply