Pripreme za ekspediciju Manaslu 2013.

Možda ima još netko tko ne zna da se naš član Dino Battistutta priključio ekipi koja se na jesen 2013. priprema krenuti na Manaslu. Ekspediciju organizira alpinistički klub „Zadar“, a ekipa je šarena. Dio članica ekspedicije sudjelovale su u prve dvije hrvatske ženske ekspedicije na Cho Oyu i Everest. Ima nas iz Zadra, Zagreba, Splita, Starigrada Paklenica, Dubrovnika, Gospića, a imaju i jednog Slovenca. I naravno kao jedini istrijan, Dino!

Manaslu (također Kutang) čiji naziv vuče korijen od sanskrtske riječi Manasa, u prevodu “Planina duha”, to je planina u Nepalu, u planinskom lancu Mansiri Himal, koji je dio lanca Himalaje. Jedna je od ukupno četrnaest planina viših od 8000 metara i s 8156 metara nadmorske visine, osma najviša planina na svijetu. Među alpinistima poznata i kao četvrta najopasnija zbog svog zemljopisnog položaja na najužem dijelu himalajskog planinskog lanca koji uvjetuje jake vjetrove, puno snijega i niske oblake koji uz opasnosti od lavina i ledenjačkih pukotina otežavaju uspon.

Pripreme su u tijeku, a uz dobru fizičku spremnost potrebno je naravno prikupiti i značajna financijska sredstva kako bi ekspedicija krenula na put.

Ekspedicija će se predstaviti i na Škrapingu gdje će se i natjecati na Ultri kao gosti utrke.

Fotografije njihovog cilja i  pripreme možete pogledati u fotogaleriji.

Leave a Reply